Inför intervjun med Lars

Inför intervjun med Lars

fredag 30 september 2011

Slöjan som bars av........

- Men snälla du, vad du skräms! Sluta upp med det där genast C-J! Det är faktiskt inte alls roligt.
- Men mamsen, snälla, jag skämtar bara. Men den här slöjan hade faster Hermine Hägerflycht på sig på någon begravning, jag känner igen hennes parfym i den. Den där kväljande söta doften , som gjorde min barndom  så olycklig, hennes eviga kramande då vi träffades det sitter som ett knivhugg i ryggen....

- Sluta nu C-J , inte tala så om älskade Hermine, i salig åminnelse!
- Sluta hyckla nu mamsen lilla, du tyckte precis som jag, det vet jag.......... akta så hon inte kommer inatt och skrämmer oss från vettet.......

Vet ni kära vänner att jag trodde att sönerna skulle komma hem för att inge mig trygghet och lugn, men så här ser det ut!!!!!! Vem kan ha fostrat dem måntro? Undrar HS

IDOL....................

Julius Jr. skyndade från matbordet, redan innan desserten var serverad, bara för att det vankades IDOL på tv4.
Julle har aldrig sett Idol tidigare, men läst om det i tidningarna på flyget hem, och var så nyfiken på dessa ungdomar.

Nilsson var också mycket intresserad av programmet, och jamade varje gång någon av ungdomarna sjöng falskt! Duktig katt jag har. Callas vägrade att komma in i tv rummet överhuvudtaget.

C-J som haft en fling med Alexander Bard en gång i tiden, tyckte hela situationen var bisarr och vägrade också komma in i rummet. Han satte istället upp snubbeltråd, i dörröppningen till mitt sovrum, för att spökena skulle ramla.
Tänk så olika barnen ändå är?

Kvällen fortsätter i glada samavarons tecken hälsar HS

Fredagsmys......

Sönerna är hemma, det är fredagskväll, och här blir det frdagsmys! Julius Jr och C-J blev ordentligt oroliga efter att ha hört om spökerierna hemma på Hornberga.

Så nu blir det en trevlig kväll med trevlig samvaro, och vi ska alla tre vid midnatt vara förberedda för att ta dessa eventuella spöken i örat och skaka dem ordentligt!
Skål så länge säger HS

torsdag 29 september 2011

Midnatt



Godmorgon! Ja, här hardet varit livat inatt kan jag säga. Somnade klockan 23.00 av trötthet efter förra natten, men det skulle jag inte ha gjort! För när klockan slagit 12, så vaknade jag igen med ett ryck! Det lät som om någon eller några personer sprang fram och åter nere i källargången mellan gården och båthuset.Jag vet ju att Toivo är i Finland, och förresten ringde i gårem och berättade att han skjutit en 18 taggare, han var full och glad, och hörde inte mycket vad han sa, men det lät som om han hade roligt iallafall.

Jag smög försiktigt nerför källartrappan och  vidare in i den långa förbindelsegången. Där var kolsvart, men jag hörde steg, STEG som ledde fram till den som vi kallar källarhålan, ett rum som tidigare använts till förvaringsbod, men numer står tom. Dörren dit är alltid låst, då jag inte vill ha kattorna springandes där med tanke på råttor osv. Nu stod den dörren ÖPPEN!
När jag skulle tända lampan så smällde det till och lampan gick sönder, det krashade av glassplitter som slog mot stengolvet, och det blev kolanste svart som salig mormor alltid sade.

Nu blev jag mer förbannad än rädd så jag sprang upp och hämtade en ficklampa, och ner i gen.

Dörren till källaren stod mycket riktigt öppen, jag lös in där och vad fann jag?
En svart slöja modell äldre låg mitt på golvet!!!!!! Den såg gammal och sliten ut, men en slöja att ha på huvudet vid dådtidens begravningar var det.
Jag rös i hela kroppen, slog igen dörren och låste den noga, tog med mig nyckeln upp och så kände jag hur rädd jag var!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fortsättning följer! HS

Det mörknar alltmer.....

Det börjar lida mot kväll nu, mörkret smyger sig på oss här ute på landsbygden. Arne har tänt marchaller runt om vid husen, både mitt och vid sitt eget och Toivos sjöbod. Det lyser lite  skrämmande, värmande och lite mystik runt hela arrangemanget. Men Arne är stolt och säger att nu kommer inte någon att våga sig fram eller in i husen???????? Jag kan bara invänta sena spöktimmen. Sönerna blev upprörda och ville båda att jag skulle åka in till stan och ta in på Grand, men nej nej, nu tar jag Gud i hågen, så får vi se om det händer, och vad som isåfall händer??????

Undrar HS

Någon var där i huset....

Någon mer än jag och kattorna var inne i huset inatt.Det kan jag svära på! Nu när solen skiner över gården och ljusinsläppet i huset är som vanligt, kan jag kanske verka aningen lätt påverkbar tycker ni. Men hade ni varit på Hornberga inatt så hade ni tänkt som jag.
Jag ger mig på att det är Lars von Trier som håller på med något jäkla projekt inför sin nya filminspelning, som ju handlar om vampyrer.
Så ikväll ska jag vara uppe, ja förresten hela natten och spana in, vad som egentligen händer här.
Jag frågade Arne i morse om han märkt något särskilt ljus eller ljud från sin stuga, men det vet man väl hur entrygg smålänning är, eller hur?
- Jao, har dåo inget sett svarade han bara!



- Koum in koum in! Arne stod i köket och fixade med något.
- Vill Grevinnan ha en bit mat, så vassego och slå sig ner?

- Jatack, vad ska du göra för något? Jag är faktiskt lite hungrig då jag känner efter.



Nej men titta, har du köpt räkor? Så trevligt Arne! Så vi delade på ett ett kilo räkor , droppade lite citron på, och åt en halv baguette var , drack lättöl till. Det kallar jag för en glad överraskning en torsdag i september!

Nu ska jag ringa några viktiga samtal till sönerna, sedan kommer Kosken hit och ska diskutera Gudstjänstordningen i framtiden, och han vill ha lite förslag från mig, så vi har väl lite brainstorming innan jag bereder mig inför natten och dess eventuellt återkommande spöken!!???
Som ni ser är det alltid något som händer på ett gammalt säteri i Sörmland.
Vänligen HS 


onsdag 28 september 2011

Mitt i natten....och jag kan icke sova, då det är något eller någon i huset...

Slumrade till ett par timmar runt midnatt, men vakande med ett ryck av att jag både såg och hörde någon inne i mitt sovrum! Det är såååå läskigt, och ingen annan finns i huset förutom jag. Arne sover i sin stuga. Toivo är i Finland, och lilla Elsa har åkt hem till sina föräldrar sedan igårkväll, och återkommer inte förrän i kväll. Så jag är ensam här med mina två kattor som jag inte sett till sedan igårkväll då ljusnet slocknade i hela huset, efter ett märkligt sken utanför huset.

Med ficklampa går jag här och vandrar mellan salarna och det känns faktiskt riktigt spöklikt.
En ljusskimrande person rörde sig över rummet då jag vaknade , samtididgt som någon stod och sköt på min säng, jag känd det så tydligt, sängen rörde sig sakta sakta från väggen en dm ut från väggen, och så tillbaksmot väggen igen med en liten dunkdå den slog i väggen.
Förstår ni att jag är uppe så här dags? Jag sitter här i min vilfåtölj med telefonen bredvid mig, ifall jag behöver ringa om hjälp! Så kusligt!

Vem är det som kommer nu....


Har legat i min favoritfåtölj och lyssnat på nyheterna, och sippat på ett glas Grand Cúvé Brut, då jag helt plötsligt får en aning, ni vet en sån där föraning Något kommer att hända. Det känns bara inombords, det är en obehaglig känsla , som jag förnimmer.
Jag fryser, det knottrar sig på mina bara armar trots att jag har brasan brinnande alldeles bredvid mig.

Innan jag hunnit tänka tanken så ser jag ett ljus som uppenbarar sig utanför fönstret i tvrummet. Det lyser först upp hela rummet för någon tiondels sekund för att sedan slockna, och tv:n slocknar, och allt blir bara svart. Ni som varit på landet en höstkväll vet att när det är mörkt, ja då är det riktigt mörkt!
Jag ropar på Lilla Elsa som borde befinna sig i närheten, men ingen svarar!
Vad är det som händer?
Nilsson eller om det är Callas jamar någonstans ifrån mörkret, så där hjärtskärande, nu börjar det kännas riktit obehagligt tycker Grevinnan Honorine Stiernspetz på Hornberga säteri.

Svampar till vinterns kalas

En underbar vandring i skog och mark gjorde mig på gott humör, jag hittade Höstkantareller som Arne lovat att torka och som vi ska använda till hösten och vinterns festliga stunder.

Skålar med Nyponrosor är vackra att dekorera med på hösten tycker jag, och det påminner om min barndom.

Men också om min egen ungdom då vi plockade Nypon för att göra Nyponsoppa, nyponen torkades i ugnen , för att sedan förvaras torrt och kokas till en C-vitamin rik soppa till barnen.
Senare i min yngre medelålder plockade vi också nypon, men då för att göra Nyponvin , och den mörkröda färgen med den mustiga smaken satte fart på alla, både tanter och farbröderna på Hornberga säteri minns jag.


 Jag for förbi denna otroligt vackra  gård på kullen där träden dekorerat sig i sina mest förföriska färger!

Hemma hos oss är det lugnt och tyst då Toivo farit med finlandsfärjan över till Kokkola och den årliga älgjakten, så håll nu tummarna att han kommer hem med något älgkött i sin ränsel.
Hälsar HS

tisdag 27 september 2011

Arbete eller skogsluffning.......

Godmorgon mina vänner från när och fjärran!
Idag ska jag bara vara hemma!!! Efter några dagars stressande så känns det skönt för rygg och huvud att få vara på sin älskade gård.

Jag ligger fortfarande kvar i min paulun med alla tidningar utströdda omkring mig, mitt franskrostade är urdrucket sedan länge.
Jag har ringt flera gånger på klockan, men ingen liten tjänsteande har dykt upp i dörröppningen!!!!!!

Den enda som kom in här nyss var Callas med hög svansföring, men då det inget fanns att äta på så svepte hon högdraget ut igen!

Nu kommer någon! Scccch!
- Vad är det som händer nere i köket? har ni polsk riksdag där eller? Ingen människa hör att jag ringt på er???
Lite mer kaffe, tack, en kaka av den goda Plommonhistorien som Toivo gjorde.
ÄR DEN SLUT?
Vrider jag på huvudet så ser jag mitt "arbetsbord", alltså vänder jag huvudet tillbaks på kudden!!!!! Vips, så syns det inte!!


Ja, jag får väl ta lite fruktsallad, en knäckebrödssmörgås med lite nyttigt på!
Usch, så trött jag blir på mig själv, att jag inte kan göra någonting!!!!

Arbetet kallar, men det gör skogen och den friska klara luften också, får se vem som vinner?

Ole dole doff.....det blev skogen, hurra!  Jag struntar i att arbeta , och beger mig ut i skog och mark idag, för att rensa huvud och vara ifred, ja, jag har blivit en misantrop tror jag.
Får se om detta kan ändras på?  Hälsningar HS

måndag 26 september 2011

Bryssel t.o.r

Godkväll vänner, precis hemkommen från Bromma airport! Imorse  mötte jag upp den yngste C-J där, och vi flög tillsammans till Bryssel kl. 07.45 direkt.
Jag skulle inte göra någonting alls faktiskt!!! Men då vi talades vid igårkväll, så frågade han om inte mamsen bara kunde följa med som sällskap, och eftersom jag bestämmer mig snabbt så blev det så.

Väl inne i stan skildes våra vägar och jag har bara varit turist, vilket kändes märkligt.
Vädret var grått, och regnet hängde i luften, vilket det ofta gör . Ca 500 dagar med regn sade en servitör på Grand place där jag åt lunch bestående av musslor, nykokta med gott bröd till och ett glas vitt vin.

Jag handlade  EN ENDA sak , och det blev en ask med handgjord choklad, som jag ska avnjuta under höstkvällarna hemma på Hornberga.
Klockan halv tre så möttes C-J och jag igen och direkt med taxi åter till Brussel Airport en halvtimmes resa från stan och så var det hemresa, utan större överraskningar. Det var jättetrevligt att få umgås med sonen , och nu är jag uppdaterad på det mesta.

Nu ska jag sätta mig framför brasan och öppna min ask , och bara suga på en enda bit ikväll.....
I affären berättade de förresten att chokladen en gång i begynnelsen såldes bara på apoteken!!! Jag har en aningens ont i halsen så en chokladmedicin sitter bra!!!! Ha en god och skön kväll önskar HS

söndag 25 september 2011

sköna söndag

Jag red ut på tidiga förmiddagen med Tunas idol, och hade med mig lunch i ränseln.Kände att jag behövde denna ensamma dag i naturen för att reflektera över mängder av saker i livet. Att kontemplera har för mig blivit allt mer viktigt med åren, tänka och fundera omkring såväl stora som små frågor är viktigare än umgänget med mängden av människor.
Så långt bort på ägorna har jag aldrig tidig ridit!  Vad är nu detta undrade jag? En ödestuga på mina marker!!!
Vilka tankar det ger , vem har levt där en gång i tiden? En ensam människa? En hel familj? Vilka var de?
Tusen frågor kommer till mig, och jag sätter mig ner på trappan och äter min medhavda matsäck, medans höstens solstrålar värmer skönt !
När jag går runt där hittar jag en gammal hemsnickrad stege som står lutad mot ett mossigt och vindpinat körsbärsträd!Har den stått där kvarglömd kanske över hundra år?? Tanken svindlar, och jag känner tårarna rinner nedför mina kinder av den mäktiga känsla jag får av hur nutid och dåtid flätas samman till ett enda nu!

Sakta rider jag hemåt, och då jag når Hornberga säteri igen har redan den kyliga vinden gjort sig påmind, och det känns skönt att lämna Tunas idol till Arne som kör åkgräsklipparen för sista gången denna höst.

När jag kommer in i hallen doftar det bara så där Toivoaktigt!
Jodå, där står han i köket och har bakat sina "pärkakor" igen. Plommonpajer, plommonkakor..........
Jag ler för mig själv och tänker att avståndet mellan då och nu är litet!
- Snälla Toivo! Tack för att du är så duktig med att ta hand om gårdens alla frukter och bär, men nu tycker jag att du ska ta lite ledigt från det. Våra frysar är fyllda till bredden och vi klarar en krisvinter med lätthet!

- Jo sir du frun, nu kan jak para fara till Kokkola och jaka älkar , det ska bli sitpra frun!!!
- Jag lovar att kommer du hem med älgkött så blir det en frys till!
- Sitpra frun, nu ska jak koka kaffe till frun och så plir det lite pärkaka till, sitgod!!!

Tack  Toivo och tack till alla för en härlig dag på landet säger HS  

lördag 24 september 2011

Frisk luft i lungorna och nattvardsvin i munnen

Just hemkommen från en mässa som Kosken Lennartsen absolut ville att jag skulle vara med på. Så efter en underbart skön dag på landet , for vi direkt till stan och kyrkorummet, där jag talade om konsten att förlåta! Kosken ville gärna ha ett ord med i laget , men nejdå, det fick han inte. Han hällde upp vinet och delade ut brödet, så skötte jag det resterande. Sönerna var omåttligt nöjda med mamsens insats, och de tog frivilligt del av både bröd och vin.
Nu är vi hemma i vår egna vrå, och skall nu inta den obligatoriska sandwichen och det goda tee´t från Fortune and Masion i London.
Lördagen har med andra ord varit mycket lyckad, och det hoppas jag att er också har varit. HS

fredag 23 september 2011

En heldag i Angelines nya jaktstuga

Godmorgon denna underbaara lördag i september månad anno 2011!

Hästarna är redan ute, kattorna är ute och själv har jag gjort min morgongymnastik till tonerna av Vivaldis HÖST, jag har ett litet program som jag själv hittat på och det är utomordentligt bra för alla kroppens muskler och senor. Speciellt knäfall och benen uppåt sträck fungerar otroligt gott. Ja om ni vill ta efter så ska ni veta att de tio femton första gångerna är man rätt så ledbruten, men sedan förstår ni så går det liksom av sig självt det hela.....

Har ni sett en så söt liten cottage? Den har lilla Angeline von Darbin köpt och ska ha som jaktstuga. Så idag ska jag och sönerna, jodå C-J kom igårkväll från Shanghai, då är mor glad igen. Jag avskyr hans ständiga resor dit, gillar dem inte, tänker alltid på vad Evert skrev: "blev rånad i Shanghai"....Nåväl, idag far vi till lilla jaktstugan och överraskar Angeline. Lilla Elsa står i köket och gör ett storkok av Rotmos och fläsklägg, jaja, ni ser vad mina adepter kan!!!! Vidare packas in lite surdegsbröd, lite plommonpajer, och den äkta franska senapen som vi i vår familj har som tradition att alltid äta till Rotmos. Den inhandlar jag icke som ni u skulle tro i DIJON, nej nej, den bästa franska senapen finns i Perpignan, och där köper jag en förpackning per år ungefär. Ja, de skickar den med snigelpost till mig, men ser till att den alltid finns hemma, det är ett måste då sönerna är hemma och vill grilla under sommarhalvåret. Ingen sommar utan senapen från Perpignan säger de.. Visst är de så rara, själv kan jag säga till er så här i smyg att jag avskyr samma saker varje gång, likadant var jul, likadant var påsk, samma samma, I really hate it. Jag som grevinnan Honorine vill ha olika saker, maträtter , traditioner , blaha säger jag, det är till för de rädda och osäkra, bara ett ord från mig mitt i.

Lilla Angeline von Darbin har även rätt till kräftfiske , svampplockning på sin alldeles egna tomt, visst är det väl underbart? En egen liten sandstrand ingår också i hennes köp! Hon är inte dum den flickan, hon kommer att bli något ännu större , det är jag helt säker på! Jag har varit som en mor för henne, då hon alltid tytt sig till mig, och fått alla de goda råd som fört henne där hon idag befinner sig....

Så dit avgår bilen med oss tre i famniljen ombord, fullastad med rotmos och fläsklägg. Sönerna är så glada att få vara lediga och få komma ut på landet, och se över hennes mark och lilla strandremsa. De känner för Angeline som för den syster de inte haft!!!


Hos oss på Hornberga säger vi: ha en lika underbar dga som vi ska ha idag! HS

Termine är fortfarande ett hår av hin precis som jag sade redan innan

Tusse, ja eller Termine, och jag rök ihop redan på stallbacken igår. Hon stod där och pekade med hela handen, att jag skulle skynda mig på då galopptävlingen redan var i full gång!!! I full gång? Svarade jag högdraget, det kan jag hålla med om, men vad då. Hon får väl ändå vänta tills att vi dyker upp. Jag är ju ändå den viktigaste personen i och med att jag är prisutdelare, eller hur?
Hur som, jag blev otroligt uppbragd och vägrade kliva ur bilen, och sade till sonen att nu vänds bilen för en retur mot Hornberga igen!!!

Som Säpochef vet han att då jag bestämt mig  för något står det fast, så han backade och där stod hon , Tusse och bara vrålade att jag, Grevinnan Honorine Stiernspetz, var den mest opålitligaste och infama person hon någonsin mött.

- Detsamma din kossa skrek jag tillbaks samtidigt som jag manade Julius Jr. att lägga i ettan och genom en rivstart köra iväg så gruset sprutade på självaste Termine!! Haha, så roligt det var att se henne springa efter bilen ett långt stycke medan hon vevade med både händer och fötter.

När vi sedan var hemma igen så hann vi knappt ta av oss yterkläderna innan Tusse ringde och bad om ursäkt, vilken jag antog och så var allt som vanligt igen.... VI ÄR SOM HUND OCH KATT, men gillar varandra väldigt mycket där längst inne! Visst är vi människor märkliga varelser? Hälsar HS

torsdag 22 september 2011

Skönt att se att arbetet fungerar hemma

Fick nyss en bild på mobilen från Hornberga där arbetet med våra plommon i cognac är i full fart trots den sena kvällen! Skönt med medarbetare som gör sitt arbete så effektivt tycker jag.

onsdag 21 september 2011

På väg till Blommenröds och galoppbanan

God tidig morgon!
Idag är det Galopptävling på Blommengröns gård så vi är strax klara för avfärd . Mitt franskrostade är redan nedsköljt med en skiva surdegsbröd, ja, det ska vara så nyttigt sägs det i tidningarna, som Lilla Elsa bläddrar i på ledig tid, så nu har vi en halv frys av sådana limpor travade tätt, tätt! Här är ju det allt eller inget som gäller, men det vet vi redan!
Mina darlingar är inga galopphästar så det är inte därför jag är inbjuden, onejdå!
I egenskap av god vän till väninna till Blommengröns stuteri, så ska jag vara prisutdelare. Det brukar vara ett mycket angenämt uppdrag och en trivsam tillställning, där iår även Calle och Silvns son deltar , ja utan den där sk. flickvännen han skaffat sig. HMmm säger jag, flickvän???? En liten s....pa från Norrland, ska det vara något?, ja jag tänker då tacka nej till bröllopet, om det nu blir något!!!!Det säger jag å det bestämdaste!
Flickorna ska väl vara söta och fina och rena , och välutbildade,  men det tror jag vad jag vill på då det gäller henne....
Nej, då tycker jag att Snapphaneflickorna från Skrabberöds Gård i södra Skåne är väl så goda representanter för kvinnosläktet. Välartade, femspråkiga, utbildade i Frankrike, båda Advokater idag, det kallar jag flickor av högsta klass.......
Vendela och Veroline Snapphane, lägg dessa unga damer på minnet, de kommer att gå långt!!! En av dem skulle passa Silvans son mycket bättre!!!

Men för att återgå till Blommenröds stuteri, så är Tusse, ja eller Termine som min gamla väninna heter, så har detta med Galoppetävling den 22sept varit en tradition sedan salig farfars tid, så det är inget jag missar, vare sig jag vill eller inte!
Julius Jr. som nu har avslutat sitt senaste uppdrag i Tripoli följer lilla mamsen naturligtvis idag, och han kör bilen, vilket jag är mycket tacksam för, då vinden viner och regnet piskar ute på gårdsplanen.

Dettta blir en dag i den gamla släktens traditionella träffar, som kan bli trevlig, beronde på vilket humör Tusse kommer att vara på??????
Hon är som vi sa om salig Farmors mor: ett hår av Hin!!!!

 Salig Framors mor, damen med skinn på näsan! Och hästfreak förstås!
Vänliga morgonhälsningar från Hornberga säteri genom HS

Det kan lätt bli mani.....

Här sitter Arne och tecknar för allt vad pennan håller.... Ja, det kan lätt bli maniskt har jag märkt då mina anställda får lära något nytt!!!!!

Jag föreslog en Fruktinstillation, men det passade inte utan han hade egna ideér!!!

Själv ska jag åka in till stan och äta lunch med lille sonen som är på väg till Shanghai idag. Hur orkar han säger lilla mamsen.......Han har det alldeles för arbetsamt nu , dels med gasen från Ryssland och dessa ständiga Shanghairesor, de borde kunna lära sig någon gång att klara sig själva, och sin ekonomi dessa shangahajare tycker jag. 







 



 Idag är en sådan här dag då inget vettigt blir utfört på vare sig Hornberga eller någonannanstans! Men imorgon är en annan dag! Hälsar en lite vimsig HS

tisdag 20 september 2011

De är väl för söta,....

En så fantastisk fin blomma de hade köpt till mig!
Toivo, Arne och lilla Elsa kom på rad upp till Atelje´n med en blomma med sig till petit moi. De är väl för söta? Oron hänger nog i luften hos dem också just nu. Vi gick igenom lite grunder i måleriet, innan de satte igång , och hur de satte igång?  Arne målade så färgen stänkte över bord och bänkar, medan Toivo, bara "ströpplade" över sina vita ark. Lilla Elsa tog det mycket mer försiktigt, och använde enbart blyerts och gjorde några små enkla blommor längst ner på ett papper... Osäkerheten ångade om henne, men hon har något som jag vill hjälpa henne att plocka fram.  Hon är ett löfte, en eventuell kommande stjärna på vår konsthimmel, det har ni mitt ord på! Ha en skön fortsättning på kvällen önskar HS

Teckningsdag

Suttit i  min ateljeé och tecknat lite på mina Samefigurer idag. Har en till som ska till, innan jag är nöjd! Tänk att det är så fantastiskt roligt  att teckna och måla. Då skingras allt annat och det är bara form och färg som är i fokus! Prova på ni också kära vänner!

Ikväll ska jag lära ut lite till mina tre anställda som absolut också vill lära sig detta, och jag ska göra så gott jag kan för att de ska bli nöjda.

Kan väl tilläggas att det är Roger Moore´s hustru som gjort dessa beställningar till makens födelsedag....
See You! HS

måndag 19 september 2011

Det snurrar i huvudet av alla tankar-----

Här går mina babysar ovetande om , ska de lämna sina gröna sköna marker här, och få ett nytt stall och nya grönområden? Det värker i modershjärtat då jag ser dem så fridfullt gå och mumsa.

Gamle Plåtniklas, jag undrar om han tänker på något där han står i sin gamla hall och vaktar?Vill han lämna sitt hem?


Och här sitter Callas och Nilsson och njuter av stillheten på Hornberga, undrar vad de skulle säga om de fick reda på att vi kanske ska lämna detta ställe?
Ser ni så stor Callas har blivit? Och som hon sjunger! Här övar hon på en serenad, medan Nilsson är helt ointresserad ach drömmer sig bort till tiden på Metropolitan och La Scala, där det var skönt att vara ENSAM stjärna på scenen, och nu behöva dela detta med den gamla divan , ja så tror jag att hon tänker.

Själv ska jag ge mig ut på en skön skogspromenad för att rensa mitt huvud, och så hörs vi senare! have a nice day friends!!     HS

Arne och Toivo har roligt....

I eftermiddag har både Arne och Toivo arbetat intensivt med att plocka ner våra plommon. Nu så blir det Plommon i Cognac i mängd, så jag överlåter detta till dem nu, och ser fram mot att avnjuta dessa under   den kallaste årstiden.

söndag 18 september 2011

Lunch besök idag lättar upp..... hoppas jag......innan vardagens mödor påkallar sin .....

Min kära och nära vän Grevinnan Maude på Eriksberg kommer förbi idag på lunch, det ska bli såååå trevligt, och också intreesant att höra henne berätta. Då hon nyligen sålde sin stora gård ute på Ekerö, för att inhandla en ännu större på andra sidan stan. Där håller hon nu på att få sina hästar och hund och kattor att installera sig på nya domäner.Hela gårdagen ägnade hon åt att stolpa upp ny hage till hästarna , hon är helt så fantastisk denna vackra kvinna, som gör allting ENSAM.
Idag får hon berätta hur hon har tänkt då hon lämnade en gård likt min, för att köpa sig en ännu större gård , ännu längre från stan....Ni förstår att det snurrar i mitt arma huvud av tusen frågetecken denna tidiga morgontimme!!!!!!
När jag passerade i inre hallen på väg ut mot Arne som huserade i köket med min kaffebricka så stannade jag upp och såg på mig själv i spegeln! "Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som...." Nej mina vänner jag skämtar bara, men jag såg på mig själv och sa högt: Vem är du egentligen? jJa, så sa jag, denna ständigt sökande kvinna som vill se så mycket som möjligt av världen. Varför känner jag mig uttråkad efter någon tid på samma ställe? Samma utsikt, samma människor runtomkring, samma vägar, samma samtal, samma samma, när det finns så många andra vägar, samtal och utsikter och människor.  Varför känner jag inte att My home is my castle, utan ibland kan tycka att my home is my jail? Frihet, frihet är det bästa ting osv....
Mitt kära anrika bankhus i stan!


Ja , det är måndag och i eftermiddag ska jag samtala med min terapeut omkring detta, och sedan snabbt in till bankmannen och räkna på inkomster och utgifter, så slipper C-J ta detta . Han har fullt upp ändå just nu. Han hadlar med gas från Ryssland, och det är inte en lek mina vänner , det kan jag nämna i förbigående.
Ja, det är mycket som snurrar i mitt arma huvud denna måndagsmorgon, men detta vill jag inte tynga er med, utan önskar er en underbar dag! HS
PS Här  hos oss regnet det . UTE som min salig far alltid tillade! Tack för din humor, den har hjälpt mig mycket! Kram till Dig! DS

En höstdag i lätt vemod....

Godkväll mina vänner! Jag talar ofta om att vi sitter i matrummet och inmundigar våra frukostar eller ibland luncher.  Här vill jag visa hur det egentligen ser ut. Här har vi suttit mina två söner och jag, samt en god vän till familjen som hjälper till att sköta ekonomin.
Det har varit många , och långa samtal idag omkring Hornberga och hr vi ska driva det vidare. Det är ganska stort för mig som ensam , så vi har snuddat vid tanken att vi säljer ut Hornberga Säteri, och jag köper mig något mindre närmre stan... ja, bara att skriva det så känner jag hur hjärtat slår lite extra, men man måste också våga ta i det som känns osäkert!
Ingenting är bestämt, men jag vet att mina söner inte alltid kan ta och ge mig sin egna lediga tid, även om det känns svårt det också att tänka.

Jaja vi får se hur det blir, just nu har vi avslutat en underbar höstmiddag , med en gryta med mängder av rotfrukter och och ett gott rödvin. därefter så åt vi Lilla Elsas specialkaka med päron och rödavinbär och hemgjord kolasås.........
Tillsammans med mina söner så ska jag ta en kvällspromenad i parken, och låta maten smälta.
Imorgon är en annan dag. Godkväll önskas er av HS

fredag 16 september 2011

Hmmmmmmm......................

Ja , så här klädde jag mig då vi skulle ses på det omtalade Mecca igår kväll. Då jag gled in i restaurangen så satt redan Don där vid bardisken, med en öl i handen.
Han såg så häpen ut, och kom inte ens och hälsade, utan satt där med gapande mun!
- Va fanken är det du har på kroppen, har du lindat in dg i en filt människa?
Förolämpad snörpte jag på munnen, och såg på honom som om han var en kattlort framför mina fötter.
- Det var det jävligaste jag har sett sa han, är du helt galen kvinna?
Vet ni kära vänner, då fick jag nog, så illa behandlad har jag aldrig tidigare blivit. Så jag stegade fram till denne Don, tog hans glas med öl, och hällde det över hans hjässa, innan jag svepte min Ungarokappa tätare omkring mig och gled ut ur lokalen igen!
Jag promenerade i ilskan en bit gatan fram, och där fick jag flertal komlimanger av betydligt yngre och snyggare män. De visslade och kommenterade,: oh! snygg brud, vilken häftig kvinna etc etc. Ja, visst är det sant, men de gamla finska kufarna förstår icke att uppfatta och njuta av detta.
Så den kärleken tog slut redan innan den började!!!
Nu sitter jag på flygplatsen och avgång kl.09.00 mot STO och Sverige, med intervjun inspelad. Mission completed som vi säger i USA.
Nu ska det bli underbart att träffa sönerna!!!!!!!
HS



Vår bästa tid är nuuuuuuuuuuuuuuuuu......i pianobaren

Jag hade checkat in och installerat mig i sviten, sedan tog jag trappan ner till lobbyn, och då!!!!!!!!!!! från Pianobaren kl 11.00 denna fredgasförmiddag hördes denna hemska schlager sjungas av honom , ja ni vet, jag vill inte ens säga hans namn längre. "Våååår bääääästa tiiiid ärrrr nuuuuu"!
Jag smög så fort jag kunde förbi receptionen och ute på gatan tog jag taxi hem till Don, och därifrån har jag nyss återkommit, fullständigt förälskad. Denne äldre man med sug i blicken och med en röst som får det sig att knottras på hela kroppen. Jag minns knappt vad vi tala om, men jag minns hans ögon som jag drunknade i.

Han ville att v i skulle ses på middag ikväll på en lyxkrog som heter Mecca, och som skulle vara fantastisk sa han. Jag blir upphämtad här senare ikväll, så då blir det till att smyga igen, så inte den smörsjungande mannen får syn på mig. Som tur är har jag meddelat hotellet att jag är här inkognito, och absolut icke får störas.....
Nu ska jag bada i åsnemjölk , det lär dra ihop och göra underverk med huden och hyn. Jag provar!!!!
HS

Speedbrakes on...och vi har landat på Vantaa. Airport.....

Landing on Helsinki Vantaa-Airport på tid! Jag kan bara säga: Tack kära Finnair, ett av de bästa flygbolagen vi har att tillgå just nu.Perfekt service, håller tidtabellen, ja nu låter jag som en lobbyist för deras flygbolag, och det var en bra idé förresten, varför inte rekommendera dem i tid och otid, samtidigt så får jag fria resor!!!

Men ni vill inte veta vem jag såg ombord????? Vill ni??? Jag kan väl tro det!!!! Jag är inte 100% säker , men 99% att det var den där mannen som i vissa rolle rspelar kvinna.....
Tur att jag satt på plats 1A så som jag alltid föredrar då jag reser, och hann ut och direkt in i Limon som stod på plattan, nu rullar vi in mot stan och mitt favorithotell,med lite hjärtklappning i halsgropen.
Hoppas , hoppas jag såg fel, men ni vet själva...Magkänslan, den är alltid den rätta vägvisaren, så mina vänner , håll nu tummarna inför denna dag.....Återkommer! Fortsatt godförmiddag! HS

torsdag 15 september 2011

Helsinki here I came....

Ja, nu är jag klar infölr tidig morgon från ARN till Helsinki. Start redan kl.07.45. För tidigt för mig, men vad göra? Det ska bli skönt att komma ut i världen igen, nu har jag varit hemma på Hornberga alltför länge! Ska bli riktigt mysigt att bo på Hotell Kemp igen, och bara surra omkring i lounchen, äta långfrukost och så möta mitt intervjuoffer Don Jörner. Looking forward! See you! Godkväll! HS

Jag kan inte sluta skratta...

Hela dagen har gått i skrattets tecken, vilket inte är alltför vanligt! Men då Greve Ollonberg ringde på förmiddagen och berättade att han hade "haffat en dåre" , ja det är hans egna ord, och kört honom vidare till polistationen i samhället så anade jag......varthän...
Mycket riktigt, det var Lars von T som nu satt i finkan !
Allan och Ruth hade stått och sett ut genom fönstret i matsalen då de fick se något mycket annorlunda och märkligt komma på vägen. En gestalt som liksom hoppade sig fram med hjälp av ett rep sa Allan. På huvudet satte en stor hatt som var så nedtryckt på skulten att gestalten ömsom hoppade i dikesrenen, och ömsom på vägen.....
En galning i farten tänkte de båda, och Allan som jag numera lärt känna som en modig människa stegade resolut ut genom porten till sitt gods ch tog ett rejält grepp i repet, så gestalten hamnade på plakat marken med hatten före. Ruth, som numera också fått lite fart på sin lekamen var snabb att backa ut Mercedesen 240 D 1986års modell, och gemensamt fick de in denna figur i baksätet, och så iväg mot samhället och polisstationen.
- Vi förstod inte ett ord av denne gestalt låg och skrek där bak refererade Allan, det lät som han satt en het potatis i munnen, jag hoppas att han inte skadade sig i fallet , för då blir jag väl skadeståndskyldig....????
Allan lät oroad, medan jag lugnade honom och sa att isåfall talar jag med Advokat Henningscör så blir han Målsägandebiträde eller försvarare vilket som det passar.Med detta lät sig Allan nöja.

Här kom han hoppandes den kära Lars von T.


Förstår ni kära vänner att det är roligt på landet ibland. Nu ropar Lilla Elsa att middagen serveras så jag måste byta om. See you! HS

onsdag 14 september 2011

Nu har han hoppat sin väg.......

Vilken kväll vi hade det här!!!!!
När Humrarna var intagna och det rostade brödet var slut, och Lars fortsatte med en "Lilling efter lilling", ja då tog jag fram hopprepet!
Berättade att detta var den nya flugan här i landet Sverige. Han såg aningen dimmig ut , och jag förstod som vanligt icke vad han sa, men han drog ner halmhatten över öronen, och såååå började han hoppa. Ja, då menar jag HOPPA!
Ut genom dörren, genom allleén, vidare mot grindarna, och vips så var han borta, eller "porta" som Toivo snopet sa!
- Han e "porta"?????? Toivo såg mäkta förvånad ut, där det sista vi såg i mörkret var den ljusa halmhatten som sakta försvann in i dimman.
- Ingen fara Toivo! Vi släpper honom fri nu, han har skrivit på kontraktet för att göra film på mitt sistskrivna  manus, allting är klappat och klart, vart han nu hoppar, bryr jag mig inte om.

Så upp med hakan Toivo, det var "para" ett hopprep , vi "söper" ett nytt, haha! Nej skämt åsido, nu dricker jag en kopp franskrostat och så vill jag gärna ha en bit av din "Pärkaka", kan det vara möjligt?
- Jo visst frun, det ska Pli!

Hornberga alleé
Friden återställd på Hornberga för denna gång, och med hjälp av detta lilla enkla hopprep. Visst händer det märkliga saker ibland????? hälsar HS

Han är här nu....och vi går genast i polemik med varandra...

Lars hinner inte mer än in i salongen, och vi har kindpussats och druckit den vanliga välkomsskålen förrän det börjar!!!!

Jag bara frågar lite försynt....om han verkligen är en nazist????? Jag vet att han har skämtat om detta under cannesfestivalen, men kan ju inte låta bli att kittla hans nerver än mer....  men ni hör själva att han talar om sin clever rfriend, det är jag det, så nu har han mjukant ordentligt, och i matsalen ligger humrarna på is och bara väntar på att inmundigas, friden är återställd, och snart ska vi hoppa rep........

Bollhavet , jo pyttsan....

Toivo är tillbaka med hästransporten! Han är så ilsken så det riktigt gnistrar om honom.

- Sir du frun, inte sick jak nåra pollar int! De para skratta åt mig !
- Vart gick du in och frågade någonstans då?
- Jo, jak gick på leksaksaffären, och fråga efter 10.000 pollar, men små och olika färger på.
De para skratta mig och sa , du är för gammal leka pollar, pättredu söper leksakspistol och lite småpilar.
Jäla dumma särringar!
- Men de hade säkert inte så många bollar på sitt lager, vi får nog googla efter det, och se var vi kan inhandla dem.
Såja Toivo, häng inte läpp nu, det har hänt värre saker!!!
- Men jak sa det var frun som skulle hoppa, och vet du frun , va de gav till mig?
- Nej, hur ska jag kunna veta det?
- Hopprep frun, så nu säms jak!

Han såg så slokörad ut den lille mannen så jag började gapskratta, hela situationen var ju helt absurd.
Jag ska hoppa hopprep med Lars von Trier ? Lilla Elsa har redan börjat duka upp, och springer som en liten gasell mellan kök och matsal, medan Toivo och jag står här i hallen och tittar på hopprepet. Till och med Toivo börjar nu dra lite på mun.

Den här kvällen blir oförglömlig på Hornberga säteri, det är då ett som är sant!!!!! HS

Stormen har bedarrat

Godförmiddag! Äntligen har stormen bedarrat här ute på landet, ett tag igårkväll trodde jag att taket skulle lyfta från gården. Hästarna de gnäggade av skräck nere i stallet så jag fick faktiskt be Arne gå ner och sitta hos dem en stund, och hela natten har de haft lampetterna tända. ja, jag var så orolig att de skulle få panikångest de små liven.

Toivos lilla eka slet sig och har nu begett sig ut på den stora vida Mälaren, och kommer troligen aldrig åter. Toivo är otröstlig , och sitter härinne i köket och slurpar kaffe , och säger en massa finska ramsor som ingen vill ha översatta,
Lilla Elsa som var så duktig igår, har farit in till stan och handlat lite extra gott på Östermalmshallen, då Lars kommer i em.
Får se hur länge vi kan hålla sams denna gång? Vi är som hund och katt på varandra, men något är det som hela tiden gör att vi dras till varandra igen, eller han till mig ska jag väl rätta.

- Hördu frun! Nok sulle det vara kul att hitta på nåt rolit, nu då påten och hela siten försvann, kan vi inte tappa vatten ur poolen, och lägga kulor däri som på påten , ja Finlandsfärjan, det sulle nok den där Rier tycka vara jäligt roligt?
- Bollhav menar du?
- Javisst frun, pollhav, jo det gör vi.
- Ja, det bestämmer du Toivo, poolen används ju aldrig, och varför inte?
- Då far jag till stan nu å söper bollar, ska bli jäla roligt, jak tar hästsärran och pakkar i.

Ut som en vind flög Toivo genom köksdörren, och strax hörde jag honom gasa iväg genom alleén. Jaha, nu ska vi ha bollhav också, som Lars kan få leka i!!!!!!
Jag måste ringa sönerna och förbereda dem på att det har blivit lite mera lekfullt här på Hornberga nu för tiden. Hoppas de uppskattar detta bara?

Nej men titta, där är de ju, mina sötnosar, De kommer så sakta lunkande med Arne upp mot gården, jag måste bara springa ut och prata med dem en stund! See you! HS

tisdag 13 september 2011

Säg ingenting till mina pojkar.....ber jag er

Godkväll vänner! Eftersom jag känt mig lite "dålig" idag, så har jag vänt lite på dygnet. precis nyss så kokade lilla Elsa en stor portion havregrynsgröt med svarta vinbär. Ja, C-vitamniner är så viktigt nu sa lilla Elsa, och ställde fram grötskålen under näsan på mig........Ohhhhhh! nej, det är inte grötdags för mig känner jag. Hur kan det kännas så här emligt nu, då det vars å otroligt trevligt och roligt igårkväll?????

Lilla Elsa berättade tidigare i eftermiddag att Ruth Ollonberg hade ringt och tackat , och personligen framfört sitt varma tack till petit moi, då Allan hade varit så spirituell och charmig då han kom hem......

Men det var ytteligare personer som hört av sig under dagen., ohnej!...LARS VON TRIER vill komma hit och diskutera en viktig sak med mig, det var mycket viktigt hade han yrkat på sa lilla Elsa, han verkade ytterst angelägen. OCH så har den otroligt enerverande Malm Jansjö hört av sig för att påminna om sin existens, och den karl tror att han ska med mig till Helsinki på fredag!!!!!!!!!!!!!!! Jag tror jag blir galen på denne man. Och jag blir galen på mig själv, för hur i hela friden kunde jag supa mig full som en alika i gårkväll, OCH bjuda in Allan av alla människor???? Jag måste vara överarbetad, jag måste vara på väg att springa i den så kallade väggen som människor talat om. Detta är inte likt mig???? kan det var ett virus månntro?

Nej, nu tar jag mig samman och tar ett par av salig fars piller som måste var minst fyrtio år gamla, men det finns säkert någon verkan kvar i dem fortfarande. Till detta en iskall dusch, så kanske gröten går ner....
Nu ska jag bara sammankalla mina anställda och be dem underteckna ett papper att detta icke framkommer till vare sig C-J och eller Julius Jr.. Jag ber er alla vänner, att icke ni heller för denna lilla fadäs vidare! Vänligen HS

Idag dunkar huvudet.......och jag undrar varför...

Jag ligger nog under förmiddagen pga en fruktansvärd huvudvärk! Bara för att jag tog en drink tillsammans med Allan Ollonberg igårkväll! Jag förstår ingenting? Ska nu ringa på klockan och be Lilla Elsa komma med en drös med pulver, kall handuk att lägga på det onda, samt en jättekopp STARKT kaffe.
Jag måste ha fått ett VIRUS av något slag!    Hälsar en ömklig HS

måndag 12 september 2011

Nu ska jag ringa Allan ollonberg och bjuda.......

Fy farao så glad jag är, jag vill ha någon trevlig människa att tala med ikväll, men vem finns att tillgå härute på landet?
Jo, jag ringer Allan Ollonberg naturligtvis!
Allan svarade på andra signalen, och jag inbjöd honom på en Draja på stående fot. Han tackade ja ögonblickligen och det dröjde inte långan stund innan det hördes en bredsladd på gårdsplanen, och in kom Allan med halmhatten på sned, och ett brett leende som tog upp så gott som hela ansiktet......

Drinkvagnen står alltid laddad på Hornberga, och jag bjöd Allan att slå sig ner i gröna salongen, medan jag blandade till en Draja, och han tog en näve nötter från vagnen innan han satte sig vid pianot.
- Får jag spela en liten trudelutt kära Honorine? Han började innan jag hann svara, och plötsligt strömmade underbar pianomusik ut i salongens alla skrymslen.

Så nu vet ni vad vi pysslar med här en måndagkväll, Greve Ollonberg och Grevinnan Stiernspetz, vi sitter och dricker drinkar och har det jättemysigt! Han är en nice gay, gamle Allan, jag får väl skicka med något gott hem till Ruthan också, för att jag fått lånat honom en stund. Skål säger jag!