Inför intervjun med Lars

Inför intervjun med Lars

söndag 31 juli 2011

Surya namaskar hela eftermiddagen ,sedan funderingar för framtiden

Godeftermiddag alla ni! Eftersom jag har haft förmånen att få vara ensam på säteriet hela helgen så hinner jag med mig själv och mitt eget välbefinnande. Eftermiddagen har ägnats åt Solhälsningen eller som hellre säger:Surya namaskar. När jag till slut efter Hunden och Kobran kom till Berget kändes min kropp pånyttfödd, och efter en simtur och en barbackaritt till kvällen är jag ånyo redo för nya äventyr  med lite ovanliga infallsvinklingar imorgon.
Då förresten Julius Jr. börjar sitt arbete igen efter semestern. SÄPO kallar, och han ska till Geneve imorgon och något säkerhetsmöte??? Mer än så vet jag inte.
C-J måste redovisa förra månadens Debit och Kredit på banken, och jag själv ska på TV4:s produktionsmöte inför hösten ang en ev. sit.com som jag ska skriva för dem. Mycket är oklart ännu, men jag tänker ändå höra deras förslag, och det är nu på tisdag. Toivo hoppas jag kommer hem under morgondagen, då gräsmattor, och annat behöver snyggas till. Måste också försöka få tag på Lars, och hans plötsliga avhopp förra veckan i Trollhättan??
Så här ser det INTE ut idag i trädgården kan jag garantera.  Tänk om inte sönerna vore så upptagna av ansvaret för familjeföretagen och rikets säkerhet, då skulle petit moi varit glad, men å andra sidan får jag väl anställa ytterligare en person som kan ta lite ansvar för skötseln av hela trädgården så kan Toivo göra en del annat. Snart har vi fruktskörden! Då vill han ta hand om äpplen och päron, och sylta och safta igen........... Det är inte lätt att vara petit moi heller ska ni veta! Godafton så länge! HS

Toivo ringer och är upprörd...(och onykter kan jag nog påstå)

Nyss ringde telefonen här i skrivrummet och det var Toivo.
- Satans perkilä frun, jo, du sir frun, har frun tagit min PÅT?
Översten ringde mig och perätta att frun sört påten och tappat hela den jävla snurran i sön!!!!!!

- Toivo! Nu talar JAG! Din lilla förgätna eka med den lilla 3-hästars finns vid PÅTPRYGGAN, väl förankrad.
Tro nu inte på allt du hör, och sedan kanske det skall påminnas att där sprit går in, går vett ut Toivo. Lyssna på mina ord.
Och nu glömmer vi detta, adjö så länge!

Upprörd går jag ut och vandra ner mot Mälaren, och sansar mig lite. Tänk om detta hänt på salig Grevinnan Hermines tid, då hade hon redan huggit upp Toivos båt till vedpinnar och 3-hästarsmotorn hade roterat över himlavalvet för resten av vår livstid, sanna mina ord! Ni kände inte Hermine! Men det gjorde jag! Och jag själv är alldeles för snäll och mjäkig mot min anställda personal,  Ska ringa upp min goda väninna senare idag och höra med henne hur hon skulle hantera ett liknande problem. Ruby är av den gamla sorten förstår ni.
Jag ska ringa upp till köket och be lilla Elsa göra iordning mitt förmiddagskaffe, och en bit Pärkaka , så jag riktigt kan bita  in i Toivos veka liv.........Vi hörs senare,HS

lördag 30 juli 2011

Staketet runt egendomen blev såååå vackert

Visst är det vackert?
Ni ser så vackert gjort detta är!
Det omtalade staketet som Toivo satte upp med hjälp av traktens smed. Men, det roliga är ju att nuförtiden är Allan Ollonberg och jag , om än inte goda vänner, så vänner!
Infarten!
Godmorgon vänner!
Efter en tidig kväll, så var jag snabbt på mina Grevinniliga ben uppe, och promenerade en stund i parken och njöt av att se det så omdiskuterade järnstaketet på plats. Hade jag inte fått Toivo att arbeta för mig, så hade det gamla, fula trästaketet fortfarande suttit kvar och varit en plump för hela Säteriet.
Allan och jag är ju vänner som sagt, men det känns ändå tryggt att ha det här. Och om sanningen ska fram så hade jag väl aldrig trott Allan om något illa, men jag är som ni säkert känner till vid det här laget snabb i tanken, och ibland tänker jag så fort så munnen hänger inte riktigt med...Nåväl! Jag är storförtjust i arbetets utförande, och dess inraming av egendomen.

Lite mulet idag, men dock varmt, och jag ska sitta ner i skrivrummet under förmiddagen och arbeta , dels på mitt nya projekt, dels räkna på familjeföretagens  balanser, samt det riktigt roliga . Det stunande kräftkalaset. Beställning och hemkörning, hur mycket? Vad mer? Hur många? Vilken dag? OSV, OSV. Dagen verkar bli fulltecknad......?  See you! HS

Madame Butterfly


Vet ni vänner att jag njuter av min ensamhet här på Hornberga ikväll.Jag behöver den, och har gett lilla Elsa ledigt, satt mig i rosa salongen, stängt av telefonerna, och lyssnar nu på Puccinis Madame Butterfly med Maria Callas, och njuter mitt liv. Godkväll från HS och Callas och Nilsson som snusarså sött bredvid mig i fåtöljen.

Med Toivos eka och 3hästars motor

Vid båthuset satt jag efter morgondoppet, och mediterade.Då komm dessa fåglar flygande och landade strax framför mig.De inspirerade mig att ta Toivos lilla 3hästkrafterssnurran och ekan som han har då han metar på ledig tid. Jag fick igång den på fjärde rycket, och for iväg en sväng ut på sjön. Det var så ljummet i vattnet idag, så jag kunde inte motstå att stanna motorn och hoppa naken i vattnet. Men då jag skulle upp, ja det var en scen för sig, men nu är jag på land igen, men jag fick simma en stund, jag lovar, för att komma ifatt ekan som snabbt drev iväg trots ett relativt stilla vatten.
Nu är det em.kaffe och en saffranspannkaka med Salmbärssylt, som lilla Elsa svängde ihop för min skull, då jag är ensam här i helgen. Ha en fortsatt trevlig dag!HS

fredag 29 juli 2011

Så här var solnedgången över Hornberga säteri


Så här vackert hade vi det ikväll då solen gick ner i Mälaren.
Nu ligger solen och vilar på vattnet!

Present från Roger Moore med hustru

Hemma! Home sweeet home! Tänk att jag kan säga så, som är en äkta globetrotter, det trodde jag väl aldrig?
På spegelbordet i hallen låg detta lilla paket. Från Roger Moore, jojo nu ska det fjäskas inför kräftskivan här på gården! han är väl en riktig smickrare den gode Bond.
Anar att det innehåller choklad, men jag orkar inte se efter just nu. Toivo har ledigt några dagar och har avrest med Finlandsfärjan och vidare hem till Kokkola, ja det kan han behöva. Han har plockar rent på varenda buske ser jag, och Lilla Elsa säger att frysarna bågnar av frukt och bär, och så Toivos Pärkakor också. han har bakat inalles 18stycken Pärkakor och lagt i frysen påstår hon iallafall.
Tur att jag nu ska vara hemma några dagar och hålla lite koll på hela säteriet. Nu ska jag gå ut i hagen , och se till mina älsklingar, och klappa kattungarna och bada vid båthuset och dricka mitt specialimporterade te från Fortune Maison, och.............ja, ni ser själva, det är fullt upp redan! God kväll önskar HS

Lampetter till stallet inköpta på NK i Göteborg

Jag stannade till i Göteborg idag på väg hem, och slank snabbt in på NK och beställde lampetter ut till stallet. det sitter lysrör där, ja ni hörde rätt, och jag tänker på hästarnas välmående också. Lysrör kan väl göra den mest inbitne optimist till en misantrop eller hur? jag tror iallfall att mina sötnosar blir glada.
Julle är fortfarande arg på mamsen, men så läng de vuxna ännu inte är självförsörjande i de stora affärerna , ja då gäller mina ord!
Nu är jag snart hemma!!!!!!
Jag kan bara visa er vilken bil han susar omkring i. tror ni att han som Säpochef kan betala den kontant? Nej, det kunde han inte, men jag sköt till resterande, och det var inte lite kan jag säga. De är bortskämda mina söner, det har jag förstått ! Inga andra män har sådana förmåner som de har, de flesta får klara sig på egen hand. Ja, det gör ju båda två,högavlönade som de är, men det handlar om mycket dyrbara vanor hos oss, och där kan de skatta sig lyckliga att de har lilla moi som mor.
Hemma strax! and I love it! HS

torsdag 28 juli 2011

Nej tack du min käre son sa jag...

Godmorgon! Ingen resa till London för mig iallafall, så mycket kan sägas i denna tidiga morgon. Julis Jr. visade mig denna bild på den tilltänkta ev. köpet av Botero. Jag hoppade till av fasa.
- Det mena du inte min son att jag ska ha sånt "crap" på mina väggar hemma på Hornberga?
- Men kära mamsen, du minns väl då vi såg utställningen på Moderna, och du blev så förtjust i hans verk?
. Jodå, det minns jag visst, men det är några år sedan. Det var Knas Kvitte som chefade där då, och bjöd in oss på en specialvisning.
Men du menar inte att jag skulle chikanera hela Säteriet med denna stora BAK?
- En investering mymmy, en god investering!
- Ja, du får göra som du vill, men av mig får du inte ett öre. Sa jag och bestämde mig för att nu far jag raka vägen hem.
. Men mamsen! Varför låter du dig alltid dras med av Carl-Jans galna affärer, men mig stöttar du aldrig!
-  Jag  behandlar er lika mina båda söner, medan C-J:s buisness genererar pengar, så kommer du med helt absurda investeringstips, ja förlåt mig, men det står jag för. Ett kvinno.......ja ett bart ...jag kan inte utttala det ens, men det kommer inte upp på mina väggar så sant jag heter Honorine Stiernspetz.
Julius Jr. skulle nu ensam flyga och se detta mästerverk med egna ögon talade han om med is i rösten..Oh dessa barn, när blir barnen vuxna undrar en trött mor och grevinna

Oh vad jag längtar hem....

Äntligen är min föreläsningserie avslutad! jag längtar hem så förbenat mycket. Mina elever dessa dagar har varit fantastiska , både att lyssna, ställa frågor, och ifrågasätta, det tycker jag om.
Den här mosaiktavlan fick jag av staden Trollhättan som tack. Som ni alla ser så är det VERSACE :s varumärke. Den ska få sitta i hallen över den öppna spisen tänker jag mig.

Och så dessa specialimporterde vita tulpaner som de vet om att jag bara älskar. Så omtänksamt! Tack till er alla! 
Imorgonbittida kommer min käre Julius Jr. och hämtar upp mig. Han har hittat ett verk av Botero, som är till salu i London, så mot Göteborg och Landvetter i morgon, så får vi se vad lilla mamsen tycker om det mästerverket. Julle säger att det är en fantastisk tavla som vi bara MÅSTE köpa. Ja,ja, det är väl ändå jag själv som bestämmer detta!
Have a nice evening all of you! HS

Jag avslutar genom att läsa ur min senaste bok, som nu också ska bli film

Ja, det är så dekorerat och fint här på hotellet Och äntligen är det kaffepaus. hade jag vetat att Lars aldrig dök upp, och att jag själv skulle hålla i föreläsningarna hade jag självfallet tackat nej.
Men alla satt knäpptysta då jag talade om Manbergs ångest! otroligt att människor är så intresserade av detta????

Kaffet!
Vill bara visa sovrummet på hotellet, så ni inte tror att det är något lyxliv det här. Nej, långt därifrån, ganska simpelt i mina ögon mätt!
Nu ska jag njuta kaffet i lugn och ro en stund! Vi ses HS

onsdag 27 juli 2011

Undervisningen avklarad för dagen...

HS här, helt slut. Ni undrar om han kom?Nej, självfallet inte. Är man grandios så är man.... Så det blev lilla moi som fick sköta all undervisning själv. inalles 256personer lyssnade och antecknade i vild förtvivlan.

Jag har talt om Manbergs filmer, hans tankar kring val av inspelningsplatser, hans tankar omkring döden, kärleken och ångesten som var en del av hans arvedel kan man väl säga. jag visade en snutt ur Nattvardsgästerna och innan dess så talade Kosken Lennatrsen, ja Domprosten ni vet, vi är ju vänner sedan gammalt. Eller det är ju hans fru jag känner bättre , men hon är en riktig ragata, oss emellan!


Ja, jag gick ut en promenad för att rensa mitt huvud, och köpte mig en äkta Trollhätteglass, om nu det skulle var något särskilt...De har väl inte så mycket annat att skryta med kanske??? Vad vet jag?

Jag funderar på hur jag ska lägga upp morgondagen? Ska jag berätta om John Trubys 22steg där den förtsta är gohst (ande)och den sista är ny jämvikt. Utan dessa 22 steg kan du inte skriva ett filmmanus, men de borde de här människorna redan veta hoppas jag.

Nej, jag drar lite Platon och lite Sofokles tror jag.

Vem stod för kao och vem av dem stod för stagnation? Så får det bli!
Nu ringer mobilen igen!!!!!

Gissa, vem det var? Roger Moore som undrade när kräftskivan äger rum? ja, han är sig lik, är det fest så nog vill han komma, med frun förstås.... Jag sa att jag satt lite thight just nu , men återkommer om datum, och med det lät han sig nöjas.

Vi inväntar Lars

Jag är på plats här i Trollhättan, och håller mitt första föedrag kl 15.00.
Vi har väntat på Lars hela förmiddagen, men han har inte dytkt upp eller meddelat sig! Är vi irriterade?

tisdag 26 juli 2011

Packa Grevinnans kappsäck...

Två datorer och två välfyllda pärmar med eget material, det borde väl räcka att packa ner? Med då ringer Lars igen och säger att du ska ha med det och det och det, jag tycker han verkar helmanisk karln!
Han bestämmer inte över mig, det ska han veta! Så inget mer än det redan framplockade.
Nu måste jag berätta om vårt senaste djurinnehav på gården. Har ni sett så söta de är? Vi fann dem idag nere vid stallet. Toivo påstår att att han aldrig sett de m tidigare, men jag har mina misstankar!!!!! Nu är de här iallafall, och får naturligtvis stanna.
Jag föreslog att vi döper dem till Callas och Nilsson, Toivo skulle tänka över det och ge mig svar i helgen sa han. Som om han skulle få bestämma det? Men jag kan ju alltid låtsas. De två heter numera Callas och Nilsson och ingår i Hornberga Säteris djurbesättning!

Jag ska nu ta mig en kopp te och ringa iklockan och höra om det finns någon "pärkaka" kvar efter herrarnas "gofika" i eftermiddags?

Nej nu jäklar ringer mobilen igen. Och det är han den där dansken Lars, jag svarar inte!!!!!!!!!!! Vi får höras av imorgon alla vänner, ha en god kväll önskar HS

Toivo har bakat en kaka av trädgårdens bär och tänker överraska sin nya vän Översten

- Kan inte frun ta en bild på mig nu när jag pakat sa Toivo för en stund sedan.
 Jovisst gjorde jag det.
- Vem har den äran att smaka?
- Jo sir du frun, Översten kommer och då tänkte jag pjuda honom på pärkaka och prännvin!
- Men snälla Toivo, vad säger du?
Pärkaa och prännvin? Detta får icke förekomma på mina egendomar, dumheterna står jag helst för själv.
- Jak para skoja frun, det plir pärkaka och kaffe. Frun får vara med om hon vill ?

- Tack , det är väldigt vänligt, jag tackar dock nej till din inbjudan, det är så mycket annat som hastar inför morgondagen. Men ha en trevlig em. med Översten.
Och så kan du väl baka den där pärkakan en annan dag så får jag och sönerna möjlighet att smaka?
- Den är så enkel så, para plocka vinpär, hallon, krusbär, så rör ihop en smet med ....
- Tack Toivo, det är bra, men köket tillhör inte mina domäner. Jag går in i huset och stannar till i salig fars skrivkabinett. Sätter mig ner vid hans gamla skrivbord och funderar på livet......Nej, detta duger icke, min salig far som var en  hjälte för mig, och som under många år bodde i USA,och som hade en sådan livsglädje, inte vill han att jag ska sätta mig ner och bli sentimental..... Nu måste jag plocka iordning mina föreläsningspapper inför morgondagen, det ska bli roligt! DET SKA BLI ROLIGT! Hoppas er kära HS

Från det ena till det andra....

Godmorgon friends!

Hemma på Hornberga sedan sent igårkväll. Jag har dragit mig en stund, sedan Toivo kom med kaffebrickan, och läst mina morgontidningar, för jag vet att denna dag är min sista som ledig!!!!
Satt på hotellet och diskuterade med C-J ang hans nya arbete som kommer att medföra en stor förändring för honom och i och med detta även för mamsen. Hans nya arbete kommer att ge honom ett enormt ansvar, och där måste jag gå in mer i våra mindre företag, jaja bla bla bla, men just så ser det ut nu för sonen.
DÅ RINGER DET!                      Jag har nu tagit med mig mitt franskrostade och gått ut på västra verandan, visst har jag det vackert på mina ägor?

Nåväl! Det ringde mitt under vårt sammanträde, och när jag svarade var det Lars von Trier, och herre min je!!!
OCH DÅ MINDES JAG!  jag har ju lovat att medverka från onsdag till lördag på ett föreläsarseminarium ang. filmmanus och teatermanus.
Hade lyckats att totalt glömt bort detta! 
Så nu sitter jag här med min tvättade hals, och ska använda dagen till förberedelser inför morgondagen.
Sätter på mig lite kläder, och går ut i min "have" för att kontemplera en stund. Tänk så välskött parken är nuförtiden, ja sedan Toivo blev anställd här. Den här delen av Barockträdgården har i många år varit eftersatt, men i sommar så är den gudomligt välansad och vacker. Jag vandrar vidare och mina tankar flyger fritt!
Framme vid den vackra grinden vänder jag och går sakta tillbaka. Lars vill tala om filmateseringen av min senaste bok ÖN, och det är OK för mig. Sedan ska jag ta delen om mitt samarbete med Ingemar Manberg, och hur han använde sitt liv i alla sina produktioner, och också varför han valde just de platser, som ständigt återkom i hans produktioner, allt hade med hans barndom att göra, och detta har jag studerat mycket noga under en tid då jag fick Ingmar Manbergs stora stipendium .
Kan vi sedan ha lite fri skrivtid dessemellan , och korta samlingar efteråt, så ska väl detta gå ihop?????.
Det är ju ett otroligt vackert ställe  som kursen ska vara på, och maten brukar vara mer än god, så när jag nu närmar mig huset igen så har det mesta klarnat, och jag känner att det ska bli riktigt roligt att få undervisa några dagar, och så hinner Lars och jag diskutera vårt ev. samarbete,,,
Han skulle ringa familjen Gårdsskar också, och höra om någon av allla dessa syskon och fäder hade tid att komma och berätta lite om livet i Hollywood, vi får se hur de ställer sig till det????
Ja, som ni förstår är det inte bara fest och glamour i mitt liv, det ligger hårt arbete bakom också!
See You! HS . Nej, men se här kommer lilla Elsa med en nybakad chokladkaka och ett specialbeställt te från Fortune Masion i London, en blandning jag bett dem göra i åratal, nu är jag glad och nöjd!!!!!!!

måndag 25 juli 2011

Stress, stress

- Elsa! Snälla, vill du komma hit, och hjälpa mig med håret, ja en fläta som jag brukar ha då jag representerar!        Har du tagit fram mina skor och väska?
- Ja, men se därja, mina fina skor som en gång Birgit Nilsson haft på en föreställning på Scala i Milano. Och den chica lilla väskan till! Det kommer att passa precis.
- Skynda dig nu Elsa, jag hör mullret av Mårtens flygplan som är på ingång. Nej, men så roligt!
Han har satt på pontonerna, det blr sjöflyg idag, ohhh så trevligt det ska bli!
- Jagbryr mig inte om flätan, jag svänger ihop det bara, så där ja!

Då får ni ha det så gott idag Toivo och Elsa, och släpp inte en djävul över bron! Bra!
See you! HS

söndag 24 juli 2011

Morgonbestyr

Toivo plockar hallon i en aldrig sinande ström, han verkar helt manisk tycker jag i sin iver.Inget får vi använda heller! Nejdå, raka vägen in i frysen säger han med sin finska sjungande dialekt, och det låter så rart så jag har inte hjärta att säga emot honom.
Jag måste bara visa er morgonens kaffebricka. Nu har Toivo verkligen fått snits på detta, finns inget att klaga på! Det känns gudomligt att det mesta rullar på hemma på Säteriet nuförtiden.

- Sir du frun, idag ska jag locka sarta vinbären och para i frysen till vintern frun!

- Ja Toivo, du gör som du vill, det plir pra, nej jag menar att det låter bra Toivo! Ursäkta ,men min dag är också fulltecknad och jag återvänder inte förrän sent ikväll, och blir det andra direktiv så hör jag av mig.

Jag måste bara dra undan gardinen för att kolla flygvädret?


Lite tjyttigt kan det bli ut över vattnet, det ser jag.
Jag känner enlängtan efter att få sträcka ut mig i vattnet en stund , och jag ropar på Elsa.

- Elsa! Lägger du fram min svarta Armanidräkt, min knytblus, ja den vita från Marc Jacobs. Ta gärna ett par lite raffiga skor till det, ja, ja lila blir bra!

Jag halvspringer ner till vattnet och slänger nattlinnet på bänken bredvid båthuset och hoppar i! Kallt, brrrrr! men skönt! Vi ses snart! HS

En lugn helg hemma

Helgen blev ovanligt lugn av olika anledningar, men vi har här på säteriet tagit in vad som hänt i vårt grannland, och försökt förstå , men det är alltför svårt att förstå.

Imorgon börjar vardagen igen och jag skall till Mariehamn i ett ärende, eller jag ska säga som det är. C-J är där i affärer och jag behöver dit för att skriva under vissa papper!
Nu har jag vidtalat Mårten Langensköild som flyger mig över och hem igen. Det uppskattar jag verkligen!
Här ser ni så nära in till stan jag bor!
Lars_Eriks flygplan!








Måste bara visa en nytagen bild på mina älsklingar Lady Gaga och Tunas idol! De har fått gå lösa uppe hos oss i parken idag, det är ju sommar, och de måste också få ha lite extra mysigt, eller hur?

Nu väntar lite kvällsvard, och så blir det genomgång av morgondagens arbete!
See you tomorrow!HS 
Idag behöver vi pigga upp oss sa lilla Elsa, och svängde ihop en brunch med allehanda godbitar. Julius Jr. som är hemma över helgen blev jublande glad, och nu sitter vi alla här i köket och inmundigar Elsas kokonst, och hennes baktalang.
Det är så fräscht!
Men kära Elsa, du är oersättlig!  Mums! Tack lilla Elsa!

Jag och mina söner hyllar Amy Winehouse idag

En lugn söndag på landet

Godförmiddag vänner runt om! En tung dag igår, och en sen morgon här på säteriet. Nu har lilla Elsa bäddat och vädrat så själv ger jag mig ut på en långpromenad på ägorna, det blir en ljuvlig dag idag! see you soon! Hug HS

fredag 22 juli 2011

Idag går alla våra tankar till Norges folk

Jag testade en grej idag som är på modet

Nu är jag inne i stan och väntar på sönerna för en lunch! Läste i morse att "traska" är det nya efter"vaska" Champagne, så nu tänkte jag att det ska jag prova.
Så här sitter jag ute på Djurgården på en icke namngiven krog(vill ej ge dem publicitet) och har beställt en flaska skumpa och en skål med jordgubbar. Ja, det var det! Nu reser jag mig och traskar iväg från detta, dock betalar jag, men dricker inget, och smakar inte på de solmogna "gubbarna"?????????????????

Ha ha , nu har jag gjort det senaste!!!!
Nej, det var inte ett uns roligt, bara så dumt så klockorna stannar, det är synd om människorna , ja jag håller med.............................

Nej, jag skämtar och det fattar ni hoppas jag? Jag skulle aldrig om jag vore ung idag bete som vissa ungdomar gör, nejdå! Jag sitter här och surplar min Champagne i allsköns ro och se där, där kommer mina arvingar gående!
- Snälla ni, vi ni hälla upp varsitt glas rött till oss är Ni vänlig, mina söner kommer precis, tack!
-Men mamsen lilla, sitter du här och dricker skumpa mitt på fredagsfm?
-  Ja, det är både gott och nyttigt ! men nu ber vi om menyn , för jag är sååå hungrig!

  Bon Apetit! HS